Coach 'Kennis maken en starten met het gebruik van Social Media'.
zondag 24 mei 2009
# 14 Direct en anders niet.
PrivĂ© heb ik tot nu toe geen belangstelling voor Instant Messaging. Geen van mijn vrienden, familie en kennissen bedient zich van dit medium. Ik heb voor mijn cursus Mediacoach destijds bibliotheo@hotmail.com aangemaakt. Daarop heb ik contact gelegd met mijn zoon in Nijmegen. Deze reageerde terstond. “Ha pap”. Ik reageerde dat het om ’n test ging en dat hij niet bang hoefde te zijn dat ik vaker op deze wijze contact zou gaan zoeken. “Gelukkig” was zijn reactie. Hij had als schrikbeeld het geval van een vriend met een resistente OnlineOma.
Voor het werk ben ik nooit echt een fan geweest van Aladin Chat. Klantondersteuning met chat werkt bij een afgebakend productarsenaal. Neem een bedrijf met 10.000 artikelen. Met Chat en een goedwerkende productdatabase kan er snel advies gegeven worden. Bibliotheken kunnen dit ook als de vragen binnen haar vakgebied blijven. Met behulp van een catalogus, weblinks en vakkennis kan dat snel een vraag afgehandeld worden. Ik heb ondervonden dat de chatter onmiddellijk antwoord verwacht. Zo niet… toedeloe… einde contact. En aangezien de vragen over alle vakgebieden en daarbuiten gaan is een snelle beantwoording ondenkbaar. Waar chat/skype/bellen wel bij kan helpen is de vraagverduidelijking. Nadat de vraag duidelijk is geeft de bibliothecaris een inschatting hoe lang er naar het antwoord gezocht zal moeten worden. Als de chatter/skyper/beller akkoord gaat met deze wachttijd geeft deze zijn/haar contactgegevens door. Verder zou ik dan kiezen voor een embedded code op de site. Dan heeft de klant geen chat programma nodig.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zojuist een leuke chat met je gehad, stom toevallig terwijl ik je verslagje over Ding #14 aan het lezen was.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt voor een deel wel gelijk dat het onderwerpsgebeid wat de bibliotheek bestrijkt ontzettend groot is. Misschien wel te groot. Maar "wij" zouden juist de meerwaarde bezitten om mensen goed op weg te helpen, onverschillig over welk onderwerp. Daar zijn we toch goed in?
Anderzijds is het een erg gemakkelijk en prettig middel voor de gebruikers die snel iets van je willen weten. Al@din chat genereert momenteel meer vragen dan de traditionele variant.
Ik zou het zelf als geberuiker geweldig vinden als ik een chatboxje op de (nieuwe) bibliotheeksite zou aantreffen. De Google chatbox is daarvoor uitermate geschikt. Doen?