zaterdag 22 augustus 2009

De Mythes van de Bibliothecari'i


#004 Bibliothecari’i schrijven alleen opbouwende, educatieve, optimistische, leerrijke en jolige blogs die een onmiskenbare meerwaarde bieden aan de eigen organisatie, de gehele sector en in het bijzonder aan het samenlevingsplezier van de totale maatschappij. Zij gaan zich in hun weblogs nooit te buiten aan oeverloos cynisme, wijfelende ironie of onzinnig tijdverdrijf en kunnen om die reden dan ook niet op de vingers getikt worden, laat staan de deur gewezen.
Meer mythes van de Bibliothecari'i

maandag 17 augustus 2009

Sex Change for Bikes: Male to Female

De vakantie was heerlijk



Gewandeld in Wales langs de kust: het Pembrokeshire coastpath
Nu weer aan de slag: eerst 18 projecten klaarmaken voor de basisscholen voor de aanvang van het nieuwe schooljaar, daarna een opzet maken voor het nieuwe gezamenlijke aanbod, daarna workshop maken, daarna promotiefilm maken, enz enz.
gewoon weer aan de slag.

W.J. Bod

Biblien

Joepie23

donderdag 9 juli 2009

# 23 dingen: evaluatie


Ik vond het heel om aan de cursus 23 dingen te werken. Het st vond ik de gezichten van mijn collega’s. De cursus was . Ze ontdekten namelijk al snel dat ook zij de benodigde vaardigheden onder de knie kregen en dat er zoveel er zoveel ‘dingen’ waren om te doen.
# 2 Ik vond het om aan een blog te werken in een groep.
# 4 Ik hoop dat RSS het gaat maken bij het grote publiek. Nog liever zou ik het omgekeerd zien. Elk mens kan dan, naar eigen inzicht een profielen van zichzelf opstellen. Deze profielen voldoen aan een internationale software afspraak. In dat gefantaseerde of reële profiel sleep je jouw favoriete websites: de bieb, de bank, een winkel, fotosite enz.
Je hoeft je filtering dan maar een keer in te stellen of hier en daar in detail. Alles komt binnen op die ene site. En heeft jouw persoonlijkheid meerdere gezichten? Dan maakt je er zoveel profielen als nodig. De websites wereld wijd zorgen er dan voor dat ze aan de software-eisen voldoen.
# 6 Flickr
# 8 Fotobewerken
# 10 Delicious maar traag
# 11 Wiki. om op te stellen door landelijke of internationale bibliotheken.
# 12 Twitter voor marketeers en onderdrukte volken.
# 13 Online kantoortoepassingen. Dommeldal kiest voor een centrale server. We kunnen het publiek eventueel scholen als de kantoortoepassingen van google een succes worden.
# 14 Chatten. Hartslag verhogend als je snel iets zinnigs in moet typen.
# 15 Podcast. voor luisterboeken of een gedicht
# 16 Youtube en nuttig voor promotiefilmpjes die iedereen op het net kan vinden.
# 18 Librarything maar traag.
# 20 Muziek . Geeft kleur aan een site.
# 17/19/21/22 Web 2.0 zorgt voor betrokkenheid, voldoet aan de behoefte om de mening van andere mensen te weten over een product en aan de behoefte om sporen achter te laten.(Ik besta)

Hopelijk houden we allemaal nog tijd over om af en toe een mooi boek te lezen.

Beste Rob,
Dank voor al je reacties.
Je bent een super coach.
Tot ziens
Bibliotheo

woensdag 8 juli 2009

# 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Het aantal mensen dat alleen leest/scanned op dragers als pc, reader of mobiel neemt toe.
Tijd om een heel boek te lezen heeft luxe status.

Bibliotheek 2.0 organisaties kunnen snel inspelen op die ontwikkelingen. (“gewoon lid worden van de bieb en dan kost het bijna niets”)
Bibliotheek 2.0 biedt tools aan de individuele gebruikers om op gepersonaliseerde wijze op de hoogte te blijven op het gebied van hun interesse. (“zo vind ik op eenvoudige wijze de leukste en interessantste boeken”).
Bibliotheek 2.0 sluit aan bij de behoefte van de moderne mens aan ‘instant payoff’ (“ik heb het direct”)

“Oja en wist je dat je alles gratis kan lenen of ‘downlenen’ en 3 weken mag houden. Als je het langer wil houden kost het 10 cent per dag maar je kan ook gewoon die gratis 3 weken resetten.”

"En mensen die het op een of andere manier gelukt is te onthaasten zijn ook te vinden in de bibliotheek. Ze nemen er uitgebreid de tijd om boeken te zoeken, bekijken er een film, gebruiken de hotspot, nestelen zich op leesbanken en aan koffietafels en gamen"

# 21 Sociale (bibliotheek) Catalogi


Mensen zijn geïnteresseerd in mensen. Bovendien is advies van een ‘echt mens’ vaak leidend in de bepaling van hun beslissingen. Die 2.0 faciliteiten in catalogi zijn daarom nuttig, roepen beelden op of zijn gewoon fun. Heerlijk dat de krabbels in boeken met deze sociale catalogi nooit zullen verdwijnen, zelf niet als alle boeken alleen nog maar digitaal uitgegeven worden. Een eeuwenoud cultuurgoed blijft daardoor intact. Luister maar eens naar het gedicht ‘Marginalia’ van Billy Collins.

Van de Aquabrowser ben ik een fan, evenals Worldcat. Ik vind dat dommeldal bij de zoekresultaten in Worldcat gevonden moet worden. Mensen in ons werkgebied die in google zoeken kunnen daardoor alsnog bij onze bibliotheek uitkomen of getipt worden dat ze het boek via hun lokale bibliotheek kunnen aanvragen.
Eigenlijk moet google books ook onderdeel van ding 21 worden. Het is geen bibliotheek catalogus maar heeft wel sociale opties als het toevoegen van recencies. Bovendien verwijst google books naar worldcat en boekhandel. Helaas verwijst worldcat alleen naar Amazon en niet naar google books. Jammer want op google books zijn titels vaak gedeeltelijk of volledig in full text te vinden. Zo hebben we al eens een Aladinvraag over duinvorming direct kunnen beantwoorden omdat het boek ‘Landschap in delen’ gedeeltelijk full text in google books te stond.

Oké


Ja, het is gelukt.
€185,- lichter ben ik net voor de start van de tour weer in het zadel geholpen. Nu even flink vaart maken en dan op vakantie.

dinsdag 7 juli 2009

23 dingenbrandje


Tot mijn grote spijt moet ik u mededelen dat gisteren ochtend tijdens mijn werkzaamheden aan ding 21 een steekvlam zich met een knal bevrijde uit mijn pc.
Helaas ben ik daardoor niet in staat de service aan mijn coachgroep op het huidige niveau te handhaven. Ook is het mogelijk dat ik mijn 23 dingen niet voor mijn a.s. vakantie afkrijg. Een technisch team van binnen een buitenlandse specialisten is aan de slag om mij weer in het zadel te krijgen maar de tour wacht op niemand.

vrijdag 19 juni 2009

Berg op en af in Zwitserland


Beste coachgroep. Ik heb zoveel vertrouwen in jullie dat ik me zonder aarzelen een weekje terugtrek als coach. Jullie vaardigheid op het internet is om te zoenen en jullie zelfvertrouwen is niet meer om te stoten.
Ondertussen ga ik een week fietsen in Zwitserland. Ik ga het niet zo bond maken als mijn dorpsgenoot Martien Verbaarschot die even een stukje ging fietsen naar Laos. Maar ik wil wel gezegd hebben dat teamlid Hans '100 cols' op zijn naam heeft. Die rijd ik natuurlijk op de eerste dag al 'het snot voor z'n ogen'.
Tot over een volle week!

# 20 GroefHaai


Als ik achter de computer zit heb ik meestal geen muziek aan staan. Ik moet me er zelf verstandelijk aan herinneren "hé ik had al die tijd wat oppeppende, rustgevende of grappige muziek op de achtergrond kunnen beluisteren". Voor de keren dat ik er wel aan denk gebruik ik Last FM. Een heerlijke site waar ik dan de naam van een artiest invoer. Daarna wordt er achter elkaar muziek gespeeld. Deze muziek komt in de lijsten voor van andere LastFMers die ook naar deze artiest luisteren. Je kan elk nummer positief of negatief beoordelen waardoor je de smaak kan sturen. (of een andere artiest kiezen als het begint te vervelen) Je kan zelfs grappige karakterbeoordelingen krijgen op basis van je smaak; b.v broad minded, philosophical enz.
Helaas is LastFM niet meer gratis. Ik heb nu GrooveShark uitgeprobeerd.
Er staat nog niet zoveel op, Slow day van Kirstin Asbjornsen en Everyday van Carly Commando vind ik niet, maar toch vind je er genoeg om wat te kunnen spelen met je smaak.
Ik heb een Grooveshark Widget in mijn blog geplaatst. Daarin staat wat oppeppende, articulerende, sensuele, rustgevende en grappige muziek & gedichten. Misschien is zo'n widget op de website van nut door daar een selectie in op te nemen van onderlaatst aangevraagde muziek.

zondag 14 juni 2009

# 19 Sociale Netwerken


Een sociaal netwerk zie ik me nog niet 1 2 3 actief gebruiken. In mijn kennissenkring heeft het geen sociale functie. (We mailen).
LinkedIn is een nuttige site maar een carrière najagen is bij mij niet echt ontwikkeld. (Ik ben van de ‘verloren generatie’, de generatie die van school kwam tijdens een recessie. Er was geen werk. ‘No future’ Punk kwam op. Een carrière nastreven was in die kringen fout. Veel van mijn generatiegenoten hebben wat jaren ‘gefreewheeled’ voordat ze een keuze maakte voor studie of werk).
Een sociaal netwerk op basis van een onderdeel van mijn vakgebied behoort tot de mogelijkheden. Alleen heb ik er nog geen gevonden die mij meer oplevert dan ik er aan tijd instop. Bovendien hebben we met z’n allen onze handen vol met het opzetten van een goedwerkende dommeldalmachine voor de klant. Daarna kijken we weer verder.
Ik heb een Bibliotheo Hyvespagina aangemaakt om te uit te zoeken hoe het openstellen en blokkeren van zo’n sociale pagina werkt. Dit als onderdeel van de mediawijsheidstraining. Zo’n pagina zonder vrienden ziet er behoorlijk zielig uit. Mijn zoon Dick vond het ook nooit nodig. Maar 2 jaar geleden heeft hij er toch een geopend. Hij was verrast hoe actief de sociale werking van Hyves is. Een meisje die hij voor het eerst een avond daarvoor in de kroeg gesproken had vond hem de volgende dag op Hyves. Al die jongeren zetten hun sociale portfolio op de site. En daar staan ook de events die ze organiseren. En dat vindt papa natuurlijk heel leuk.

zaterdag 13 juni 2009

Wild konijn


Vroeger had elk jongetje een buks. Tegenwoordig kan geen kind zich meer voorstellen dat je daar vogeltjes mee schoot. Het is te merken aan het gedrag van de dieren.
Merels gaan tegenwoording nog net niet op je schouder zitten en konijntjes zitten je aan de rand van het fietspad aan te staren.

Skykomish


Ex collega Yvonne mailde mij tijdens haar vakantie in de Verenigde staten. "Mocht je eens van bibliotheek willen veranderen; ik weet een machtig mooie stek voor je!!!"

maandag 8 juni 2009

# 18 TheoThings

Het is een kwestie van houden van. Hier een selectie van boeken die ik het aanbevelen waard vind voor zij die om onverklaarbare reden mijn smaak hebben. Sinds 2002 houd ik na 'De leesomgeving' van Aidain Chambers gelezen te hebben een notitieboekje bij met mijn gelezen fictie. (Al lees ik de laatste jaren steeds vaker non fictie; en niet altijd omdat ik dat het allerleukste vind) Zie voor de titels de widget op deze blog of het overzicht van alle ingevoerde boeken.
Dag lezers.
Tot morgen.

# 17 Hulu - Watch your Favorite TV Show

Hulu. Met dit woordje, een neandertaler waardig, is een concurent van Google tot leven gekomen. Voorlopig nog gratis.

Helaas alleen toegangkelijk vanuit de VS.
Hulu is a free online video service that offers hit TV shows and our extensive library also includes blockbuster movies like Lost in Translation as wells as classics like Fiddler on the Roof. You can start watching now. No registration or downloads required (USA only)Bekijk het programmaaanbod van hulu.
Het moet een grote concurent van youtube worden.
Voor de ilegalen onder ons. Met het programma 'Hotspot Shield" kan men kenbaar een Nedrlandse PC vermommen als Amerikaanse, zodat je hier nu al Hulu kan kijken.

vrijdag 29 mei 2009

Geen muisarm meer; koop een konijn


De nieuwste rage heet Nabaztag. Voor iedereen die meer oraal is ingesteld.
Van een ervaringsdeskundige heb ik vernomen dat het konijntje binnen no-time een echt persoon binnen het gezin wordt.
De Nabaztag Wifi-Rabbit heeft de volgende functies:

- Internetkonijn Nabaztag communiceert via een WiFi-verbinding (draadloos) met het internet
- Het WiFi konijn heeft een trendy look en verwisselbare oren (los verkrijgbaar)
- Geeft melding wanneer je een emailbericht hebt ontvangen door middel van spraak, het wapperen met zijn oren en het oplichten van gekleurde ledjes op zijn buik
- Verdere functies: weermelding, alarmklok, tijd, verkeersinformatie en mp3’s afspelen
- Gesproken teksten sturen naar je vrienden
- Nabaztag (Armeens voor konijn) is 23 cm hoog
- Via een speciale Nabaztag website kun je alle services instellen en communiceren met andere WiFi konijnen
- Functionele gadget!
- Nabaztag/tag beweegt zijn oren.
- Zijn lichaam licht op in honderden kleuren.
- Hij speelt muziek.
- Hij praat.
- Hij kan lezen.
- Hij luistert naar u en begrijpt opdrachten.
- Hij ruikt aan objecten (RFIDtechnologie).

Verdere functies: weermelding, alarmklok, tijd, verkeersinformatie,
beursberichten, luchtvervuiling melding, webRadio, podcasts, nabcasts,
gegevenskanalen van'Nabaznauten,
email alert, googleTalk alert en mp3's afspelen. U kunt gesproken teksten sturen en ontvangen van en naar je vrienden of muziek via het web, email, sms, telefoon, PocketPC.
Hij communiceert met zijn bewegende oren en kan direct communiceren vanaf een weblog.

Gezocht: Luchtvarken


Wie kan mij helpen aan een luchtvarken. Ik wil het voor het thema 'Varken' dat Mierlo voert in week 46 van "Het jaar van de tradities". (Foto Dingetje: concert Roger Waters 2008)

Lees en huiver: het bibliotheekverhaal van de vestiging Mierlo

Als oefening om samen aan een document te werken, een onderdeel van het 'ding' Online kantoortoepassingen, is uit de fantasie van de medewerkers van de vestiging Mierlo het volgende beklijvende verhaal voortgekomen. Ik wens u veel leesplezier.

Theo:
Het laatste dat hij zich herinneren kon van voor het uit zijn bed springen was zijn verzuchting, "oh neeeee hebben we zoveel werk aan de buitenactiviteiten besteed om deze Mierlose verenigingendag memorabel te maken en nu regent het." Nu stond hij wankel naast zijn bed en keek met ongeloof naar de zijn wekker waarvan de display door het felle zonlicht moeilijk leesbaar was.

Ineke:
Hij keek nog eens goed en zag dat het al elf uur was. Toen drong het pas tot hem door dat de zon scheen en dat het helemaal geen verenigingendag was die dag!

Bernadette:
Maar waar kwam die gedachte dan vandaan dat het regende? Vol afschuw merkte hij dat er dikke druppels vocht uit het plafond sijpelden. Dat was dus de verklaring voor zijn natte bed!

Helma:
Hij rende naar buiten in zijn natte pyjama, pakte de ladder en klom het dak op om te kijken waar het lek was.
En toen gebeurde er iets vreselijks , hij schoof van het natte dak af.

Willem-Jan:
Gelukkig was het gisteren ook al goed weer en had hij het zwembadje opgezet. Daar viel hij in.
Nu was hij kletsnat en moest hij zijn pyjama uit gaan doen.

Jolanda:
Door het gespetter in het zwembadje was de stoep spekglad geworden waardoor hij tijdens het uittrekken van zijn pyjama zijn been brak.De ambulanceverpleegster die door de oplettende buurvrouw was gebeld moest stiekem wel lachen om hoe hij daar lag half naakt en met zijn broek op zijn knieën.

Joan:
Hij deed een poging om zijn waardigheid te bewaren en zei luchtigjes: "ik ben net uitgegleden toen ik na mijn duik in het zwembad mijn pyjama wilde uittrekken, ik geloof dat er iets niet goed is met mijn been, kunt u even voelen?" De verpleegster voldeed aan het verzoek en zuchtte: "doe die pyjama maar weer gauw aan, ik kan het niet aanzien!"

Hup hup hup: Uw coach


Hier een algemeen berichtje van de 23 dingen coaches.
Onze complimenten voor de vlotheid waarmee iedereen de dingen te lijf gaat. Jullie zijn lekker bezig. Enkele hebben een kleine achterstand. Het advies van de coaches aan alle 'dingers' is "streef er naar om voor je vakantie 23 dingen afgewerkt te hebben” Dat moet het wel haast een heel lekker vakantiegevoel opleveren. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet lukken, maak dan de dingen na je vakantie af.
We merken dat iedereen vrolijk wordt als er op hun blog gereageerd wordt. Dus blijf daar mee doorgaan, dan hebben wij het als coaches lekker makkelijk.
Groetjes van Annie, Annette, Ans, Theo en Jan

maandag 25 mei 2009

Tranen met tuiten


Tijdens de 23 dingen wiki oefening trof ik op de Voorleesboeken wiki het boek 'Levende bezems' aan. Een in de 50tiger jaren door de verhalenvertelster Lisa Tetzner geschreven kinderboek. Het speelt zich af in Zwitserland en Italië in de jaren 30. Het was leuk om weer eens zo'n ouderwets verhaal te lezen waar het met arme kindertjes, die als schoorsteenveger verkocht worden en op z'n Dickiaans behandeld worden, toch nog goed komt dankzij een welwillende dokter die aan volksverheffing doet. Al werd er erg veel in gehuild. Iets wat tegenwoordig niet meer zo expliciet in jeugdboeken voor komt.